lahaine.org
Madrid :: 15/03/2019

Elena Ortega:‘Quien no venga a la manifestación,deberá explicar por qué no ha defendido la libertad"

Josep Rexach Fumanya
[Cat/Cast] [16M] Entrevista a la portavoz de Madres contra la Represión, una asociación de Vallecas que apoya la manifestación de mañana en Madrid.

Elena Ortega: ‘Qui no vingui a la manifestació, haurà d’explicar per què no ha defensat la llibertat’

Entrevista a la portaveu de Mares contra la Repressió, una associació de Vallecas que dóna suport a la manifestació de demà a Madrid.

Elena Ortega va haver de passar el calvari de veure com el seu fill entrava a la presó. D’això fa tres anys i mig, i l’Alfon, com és conegut popularment, ha de complir condemna fins al 2021 per un delicte de tinença d’explosius. Natural del barri de Vallecas, a Madrid, Ortega havia mamat l’activisme de petita però amb l’empresonament del seu fill, que considera un pres polític, es va abocar amb deler a impulsar l’associació Mares contra la Repressió. Aquesta entitat dóna suport a la manifestació de demà a Madrid per a protestar pel judici contra els presos polítics. Hem parlat amb ella a les portes del Tribunal Suprem.

Com neix Mares contra la Repressió?
—Doncs neix com una necessitat de cercar suport i solidaritat. Som mares de joves antifeixistes, compromesos amb allò que s’anomena l’esquerra més radical, l’esquerra extraparlamentària i que és organitzada; mares de ‘bukaneros’, de la coordinadora antifeixista, d’organitzacions marxista-leninistes i anarquistes. Poc després del 2000 ens trobàvem amb situacions similars, com ara anar a la comissaria quan detenien els nostres fills o a anar l’hospital quan algun nazi els apallissava. I tot això, de vegades, ho passàvem soles perquè et trobaves veïns o familiars que et deien que era normal, perquè el teu fill s’ajuntava amb segons quins grups.

I quan us vau organitzar?
—Tot va agafar forma el 2007, quan un neonazi va assassinar Carlos Palomino al metro. Tenia setze anys i es dirigia a una contramanifestació dels neonazis de Democracia Nacional al barri d’Usera, de majoria immigrant. Era de Vallecas, molt amic del meu fill. Vam prendre consciència de la realitat. Coneixíem molt el jove i ens feia molt mal el tractament que en van fer alguns mitjans. ‘Baralla entre bandes’, deien. Van criminalitzar el noi dient que era un radical antisistema i violent. A sobre que l’assassinen… No ho podíem consentir, per això dic que naixem d’una necessitat. Va ser llavors quan ens vam organitzar.

I encara us manteniu actives. Sobretot pel cas del vostre fill, l’Alfon, que ja fa tres anys i mig que és a la presó.
—Va entrar-hi el 17 de juny del 2015 i acaba la condemna el març del 2021. Al juliol farà quatre anys que se li va aturar la vida. Malgrat que ho ha passat molt malament, perquè al principi el van posar en un règim especial, ell veu molt clar per què és a la presó. Escoltant com parla Jordi Cuixart, tenim clara quina és l’actitud que s’ha de tenir quan s’és a la presó. I crec que el meu fill la tenia.

Guia de la manifestació a Madrid del 16 de març contra el judici

Durant tot aquest temps heu denunciat el que considereu un empresonament injust. Quan preneu consciència que el vostre fill és un pres polític? Al primer moment?
—El primer dia. Ell sortia de casa per fer de piquet informatiu de la vaga general del 14 de novembre de 2012, la que reclamava la derogació de la reforma laboral. Però és que no va ni tenir temps d’incorporar-se perquè ja l’esperaven tres policies de paisà. Allà comença el muntatge. El van acusar de portar una motxilla amb un material explosiu. Ell els va dir que això ho acabaven de recollir, que sabien que no era seu. ‘Ja saps com funcionen aquestes coses, Alfon’, li van dir. Vull dir que quan vàrem arribar a judici jo ja sabia que era un pres polític. És igual com això que passa ací [assenyala l’edifici del Suprem]. Sempre vaig tenir clar que el meu fill era un pres polític. Però el dia del judici, amb l’escenografia i tot plegat, es va fer evident que era un muntatge. Es va justificar allò que era injustificable i l’única cosa que volien era fer callar veus, la capacitat d’expressió. Així actua el règim.

Durant tot aquest temps, i després de les dues sentències en contra, no heu mai dubtat del vostre fill?
—No… Cal tenir en compte que jo acabava d’arribar del piquet informatiu quan al meu fill li va passar això. La meva mare, els meus germans… tots anem al piquet informatiu! Venim d’una tradició d’activisme polític. Per això vàrem comprendre ràpidament què havia passat. L’han caçat, ens vàrem dir. El meu fill va ser un boc expiatori per a alliçonar la joventut que s’anava organitzant, la que volia donar resposta als carrers. Havien de caçar-ne un per acoquinar els altres.

El cas de l’Alfon és molt poc conegut, als mitjans de Catalunya, però també als de l’estat espanyol, en general. Per què passa?
—És el mateix ressò que té ara mateix el judici aquí a Madrid. Nul. I si surt en algun mitjà és per a criminalitzar els presos. I justifiquen una utilització d’un llenguatge perquè la gent s’acostumi a escoltar ‘separatistes’, ‘sediciosos’, ‘colpistes’… El mateix tracte mediàtic. Si el cas de l’Alfon el tractava algun mitjà majoritari, com El País, l’ABC o La Sexta, era per a criminalitzar-lo. Preferíem no sortir-hi. Ens va costar molt de trencar el cercle mediàtic. Vàrem haver de fer molt soroll al carrer. És clar, no érem una organització política ni social, sinó que érem l’entorn de l’Alfon, els seus amics de lluita, el meu entorn, l’entorn de la meva mare, el barri… Però ja al primer moment vam tenir el suport de quaranta col·lectius de Vallecas.

Parlem de la manifestació de dissabte. Per què us hi heu afegit?
—Ho vam veure clar de seguida. De fet, desitjàvem que passés això. Nosaltres fonamentalment som una organització antirepressiva. Aquests últims anys hem mostrat la nostra solidaritat a les víctimes de la repressió de l’estat. Hem anat a comissaries, judicis, hem fet actes, conferències… I és clar que volem la llibertat dels presos polítics catalans. No hem d’oblidar que són jutjats per haver exercit el dret d’autodeterminació, un dret fonamental de l’ésser humà. Recordo com vaig plorar amb les imatges de l’1-O. Amb tot el que hem vist, no pensàvem que serien capaços d’estomacar gent que feia cua en un col·legi per votar. Aquell dia va ser un punt d’inflexió. I si no dius res contra una cosa com aquesta, prepara’t per quan et passi a tu. Aquest és el missatge que vaig copsar.

La manifestació ha tingut molt suport d’entitats socials d’aquí a Madrid, però cap partit, tret d’Esquerra Castellana. Com ho interpreteu?
—Bé, la consigna era que es volia una manifestació encapçalada per la població civil, que no es donés protagonisme a cap partit. I puc dir que en les assemblees i en les reunions per la manifestació hi ha persones de partits polítics que hi participen a títol personal. Crec que el dia de la manifestació serà un abans i un després. Tothom qui vulgui lluitar per la democràcia i perquè no hi hagi presos polítics en aquest país, ha d’assistir a la manifestació. I el qui no ho faci, la seva absència serà criticada. Haurà d’explicar per què no ha defensat la llibertat. Els donem una oportunitat. Els qui no hi vagin, els ho recordarem, ara que són a punt de començar la campanya electoral.

----

[Castellano] Elena Ortega:‘Quien no venga a la manifestación,deberá explicar por qué no ha defendido la libertad"

Elena Ortega tuvo que pasar el calvario de ver como su hijo entraba en prisión. De eso hace tres años y medio, y Alfon, como es conocido popularmente, debe cumplir condena hasta el 2021 por un delito de tenencia de explosivos. Natural del barrio de Vallecas, en Madrid, Ortega había mamado el activismo de pequeña pero con el encarcelamiento de su hijo, que considera un preso político, se vertió con ahínco a impulsar la asociación Madres contra la Represión. Esta entidad apoya la manifestación de mañana en Madrid para protestar por el juicio contra los presos políticos. Hemos hablado con ella a las puertas del Tribunal Supremo.

-Como nace Madres contra la Represión?
-Pues nace como una necesidad de buscar apoyo y solidaridad. Somos madres de jóvenes antifascistas, comprometidos con lo que se denomina la izquierda más radical, la izquierda extraparlamentaria y que es organizada; madres de ‘Bukaneros’, de la coordinadora antifascista, de organizaciones marxista-leninistas y anarquistas. Poco después del 2000 nos encontrábamos con situaciones similares, tales como ir a la comisaría cuando detenían a nuestros hijos o ir al hospital cuando algún nazi los golpeaba. Y todo ello, a veces, lo pasábamos solas porque te encontrabas vecinos o familiares que te decían que era normal, para que tu hijo se juntaba con según qué grupos.

-Y cuando os organizáis?
Todo tomó forma en 2007, cuando un neonazi asesinó Carlos Palomino en el metro. Tenía dieciséis años y se dirigía a una contramanifestación de los neonazis de Democracia Nacional en el barrio de Usera, de mayoría inmigrante. Era de Vallecas, muy amigo de mi hijo. Tomamos conciencia de la realidad. Conocíamos mucho al joven y nos hacía muy mal el tratamiento que hicieron algunos medios. ‘Pelea entre bandas’, decían. Criminalizan al chico diciendo que era un radical antisistema y violento. Encima que lo asesinan … No lo podíamos consentir, por eso digo que nacemos de una necesidad. Fue entonces cuando nos organizamos.

-Y aún permanecen activas. Sobre todo por el caso de su hijo, el Alfon, que ya hace tres años y medio en prisión.
-Fue entrar el 17 de junio de 2015 y termina la condena en marzo de 2021. En julio hará cuatro años que se le detuvo la vida. A pesar de que lo ha pasado muy mal, porque al principio lo pusieron en un régimen especial, él ve muy claro por qué está en la cárcel. Escuchando como habla Jordi Cuixart, tenemos clara cuál es la actitud que se debe tener cuando se está en la cárcel. Y creo que mi hijo la tenía.

-Durante todo este tiempo ha denunciado lo que considera un encarcelamiento injusto. Cuando toma conciencia de que su hijo es un preso político? En el primer momento?
-El primer día. Él salía de casa para hacer de piquete informativo de la huelga general del 14 de noviembre de 2012, la que reclamaba la derogación de la reforma laboral. Pero es que no tuvo tiempo de incorporarse porque ya lo esperaban tres policías de paisano. Allí comienza el montaje. Le acusaron de llevar una mochila con un material explosivo. Él les dijo que esto lo acababan de recoger, que sabían que no era suyo. ‘Ya sabes cómo funcionan estas cosas, Alfon’, le dijeron. Quiero decir que cuando llegamos a juicio yo ya sabía que era un preso político. Es igual como esto que pasa aquí [señala el edificio del Supremo]. Siempre tuve claro que mi hijo era un preso político. Pero el día del juicio, con la escenografía y todo ello, se hizo evidente que era un montaje. Se justificó lo que era injustificable y lo único que querían era acallar voces, la capacidad de expresión. Así actúa el régimen.

-Durante todo este tiempo, y después de las dos sentencias en contra, nunca ha dudado de su hijo?
-No … Hay que tener en cuenta que yo acababa de llegar del piquete informativo cuando a mi hijo le pasó esto. Mi madre, mis hermanos … todos vamos al piquete informativo! Venimos de una tradición de activismo político. Por eso hicimos comprender rápidamente que había pasado. La han cazado, nos dijimos. Mi hijo fue un chivo expiatorio para aleccionar la juventud que se iba organizando, la que quería dar respuesta a las calles. Debían cazar uno para amedrentar a los demás.

-El caso del Alfon es muy poco conocido, los medios de Cataluña, pero también a los de España, en general. ¿Por qué ocurre?
-Es el mismo eco que tiene ahora mismo el juicio aquí en Madrid. Nulo. Y si sale en algún medio es para criminalizar a los presos. Y justifican una utilización de un lenguaje que la gente se acostumbre a escuchar ‘separatistas’, ‘sediciosos’, ‘golpistas’ … El mismo trato mediático. Si el caso del Alfon lo trataba algún medio mayoritario, como El País, el ABC o La Sexta, era para criminalizarlo. Preferíamos no salir. Nos costó mucho romper el círculo mediático. Tuvimos que hacer mucho ruido en la calle. Claro, no éramos una organización política ni social, sino que éramos alrededor del Alfon, sus amigos de lucha, mi entorno, el entorno de mi madre, el barrio … Pero ya en el primer momento tuvimos el apoyo de cuarenta colectivos de Vallecas.

-Hablemos de la manifestación del sábado. ¿Por qué os habéis adherido?
-Lo vimos claro enseguida. De hecho, deseábamos que pasara esto. Nosotras fundamentalmente somos una organización antirepressiva. Estos últimos años hemos mostrado nuestra solidaridad a las víctimas de la represión del Estado. Hemos ido a comisarías, juicios, hemos hecho actos, conferencias … Y claro que queremos la libertad de los presos políticos catalanes. No debemos olvidar que son juzgados por haber ejercido el derecho de autodeterminación, un derecho fundamental del ser humano. Recuerdo como lloré con las imágenes del 1-O. Con todo lo que hemos visto, no pensábamos que serían capaces de zurrar gente que hacía cola en un colegio para votar. Ese día fue un punto de inflexión. Y si no dices nada contra algo así, prepárate para cuando te pase a ti. Este es el mensaje que capté.

-La manifestación ha tenido mucho apoyo de entidades sociales de aquí en Madrid, pero ningún partido, salvo Izquierda Castellana. Como lo interprete?
-Bueno, la consigna era que se quería una manifestación encabezada por la población civil, que no se diera protagonismo a ningún partido. Y puedo decir que en las asambleas y en las reuniones para la manifestación hay personas de partidos políticos que participan a título personal. Creo que el día de la manifestación será un antes y un después. Todo el que quiera luchar por la democracia y para que no haya presos políticos en este país, debe asistir a la manifestación. Y el que no lo haga, su ausencia será criticada. Deberá explicar por qué no ha defendido la libertad. Les damos una oportunidad. Los que no vayan, se lo recordaremos, ahora que están a punto de comenzar la campaña electoral.

vilaweb.cat

 

Este sitio web utiliza 'cookies'. Si continúas navegando estás dando tu consentimiento para la aceptación de las mencionadas 'cookies' y la aceptación de nuestra política de 'cookies'.
o

La Haine - Proyecto de desobediencia informativa, acción directa y revolución social

::  [ Acerca de La Haine ]    [ Nota legal ]    Creative Commons License ::

Principal